De crisiskaart

De crisiskaart

Je hebt er misschien al eentje, of hebt de naam al horen vallen. Voor wie er graag meer over weet, verzamelden we wat uitleg over de crisiskaart.

De crisiskaart is een opvouwbaar kaartje dat aangeeft wat jouw wensen zijn tijdens een crisis. Het geeft je regie. Je draagt de crisiskaart altijd met je mee, bijvoorbeeld in je portemonnee. Een crisiskaart geeft houvast voor jezelf en voor de mensen die je helpen als jij het moeilijk hebt.

Een crisis is een moment waarop je je zo slecht voelt, dat je niet goed meer voor jezelf kan zorgen. Dat kan tijdens een herval in een verslaving zijn, of door een psychose, zelfmoordgedachten, depressie,… of gewoon een onverwachte gebeurtenis die je van je stuk brengt.

Tijdens een crisis kun je vaak niet meer helder denken. Maar voor of na een crisis kun je dat gelukkig wel. Die helderheid kun je goed gebruiken om een crisisplan en bijhorende crisiskaart op te stellen.

Een crisisplanning opstellen doe je meestal niet alleen. Een hulpverlener, arts of ervaringsdeskundige kan je daarbij ondersteunen, maar jij bepaalt wát er in komt te staan. Bijvoorbeeld je medicijngebruik of afspraken met de huisarts of je behandelaar, maar ook telefoonnummers van mensen die de hulpverleners kunnen bellen bij een crisis. Of misschien vermeld je gewoon wie er voor jouw huisdier moet zorgen. Het uitgebreidere crisisplan wordt dan samengevat op de kleine crisiskaart, die in je portefeuille past.

Een kopie van je plan leg je bij je vertrouwde behandelaar, en eventueel bij andere mensen die in het plan betrokken zijn. Je kaart hou je op zak, en geef je af in geval van crisis. Hulpverleners en omstanders kunnen door de crisiskaart precies zien wat jij wel en niet wil als er zich een crisis voordoet. Dat geeft vertrouwen en kan een crisis misschien zelfs voorkomen.

Wil jij een Crisiskaart voor jezelf maken? Kijk dan voor meer informatie hier of vraag het aan je hulpverlener. Succes!